Предимствата на електронния четец. И не само.

Може би вече повечето от вас са чували за така наречените "електронни четци", или просто Kindle, Nook, Pocketbook и т.н. Забелязвам, че все още българите са скептично настроени към този вид техника и предпочитат истинската, хартиена книга. Аз ще опитам да покажа едната страна на монетата, т.е. предимствата на новото, на електронния четец. Естествено, ще посоча и предимствата и на стандартната книжка.
Flickr.com 
Компактни
Домът ви се е превърнал в градската библиотека? Навсякъде около вас е пълно с книги? Е, това вече може да остане в миналото. Можете да държите хиляди книги в ръката си, без да запълвате и последните си свободни рафтове с най-новите си придобивки! Четете си книжките от „книжката” и не напрягайте кръста!

Електронните книги никога не се губят
За пореден път сте проявили добрина, като сте дали любимата си книжка на някой, който не ви я е върнал?! А най-лошото е, че сте забравили на кого точно сте услужили? Е, поне с вашата електронна книга това не може да се случи. Тя е винаги при вас! Разбира се, допускам, че може да изгубите самото си устройство, което вече си е катастрофа :D

Удобство
Не ви е удобно да четете на тъмно? Малък ви е шрифта? Книгата е изцапана? Липсва страница? Е, такива проблеми не би могло да има с вашия електронен четец – вие ще имате възможността да настройвате и шрифт, и букви, та дори и светлината. 

Мобилност
Книгите ви са навсякъде с вас – в метрото, в университета, на работа. Няма нужда да мъкнете по 2-3 книги в чантата си, а само някакви си 100 грама!

Икономичност
Повечето книги ги има в електронен вариант. Безплатно! Дори и да си търсите някоя по-нова книга, винаги може да я купите, и то на по-ниска цена от тази, която биха Ви взели за хартиения вариант.

И как без екологията!
Ако използвате електронните книги, то тогава – Честито! Вие пазите планетата ни. И сега една статистика, разбира се! Ежегодно в света се отсичат 125 милиона дървета за производство на хартия. За създаването на една книга средно се използват 5кг дърво. Е, как ви звучи?

И сега нека видим по-накратко и предимствата на хартиената книга! Според мен тези предимства са чисто емоционални, но нека ги кажа:
Pixabay.com

Миризмата
Няма как да не ви е правило впечатление специфичния мирис на книга. Ммм... на мен ми харесва, за вас не знам

Прелистване
Удоволствието да си наплюнчиш пръста и да прелистиш страницата... е, може и без наплюнчването, де.

Удоволствието от запълнените с книги рафтове
Е, това наистина ми харесва. Никой не остава безразличен към дом, с голяма библиотека.

Изборът на книга в магазина
Дори и да предпочитам електронния вариант, обожавам да обикалям магазините за книги. Съвсем различно е чувството да прелистиш страниците, да погледнеш корицата...

И други, чисто НЕ емоционални черти:
Хартиената книга живее по-дълго (хм, спорно).
Ако хартиената книга падне – тя няма да се счупи! Ако падне във вода – би имало някакъв шанс за нея.
Хартиената книга винаги може да я дадем на баби и дядовци, без обяснения как се прелиства, и как се включва.
Изгубваш четеца – край на всичките ти книги.
Ако пътувате със самолет – няма да имате възможност да четете. Трябва да го изключите.
И как без това, особено ако става дума за учебници – студенти и ученици винаги могат да скъсат страницата, която не са научили и да я скрият в джоба.

Това са само част от всички предимства/недостатъци, но все пак изборът си остава само ваш! Важното е просто да се чете, без значение откъде.


0 коментара:

Публикуване на коментар