Как да подобрим паметта си?

Със сигурност нямаше да можем да съществуваме без нашата памет. Безпаметно можем само да се влюбим, но резултатите обикновено са пагубни. Иска ни се да запомняме всичко, което виждаме, четем и чуваме, но това няма как да стане. Особено преди изпит. Ооо, да! Тогава се сещаме да тренираме ума си и да търсим разни хитринки. Но за съжаление не става от днес за утре. И след всичко това нека навлезем в дебрите на нашия мозък!
Pixabay

Можете още от първия път да се сетите определени факти, защото мозъкът Ви е сметнал това за нужно.
Не си мислете, че Вие сте господар на мозъка си. Точно обратното е – той сам решава какво да запомни и коя информация да изтрие завинаги. Бъдете сигурни – от ярките, стресовите и емоционалните мисли няма никога да се избавите. Вероятно много от вас с усмивка се сещат за шестицата/тройката от важен изпит (на който не са очаквали нещо различно от 2), или пък раждането на детето. Но със сигурност си спомняте и смъртта на близък човек.
А ежедневните неща не си спомняте. Какво е станало миналата година по това време? Какво сте правили? Не знаете, защото мозъкът Ви автоматично трие безличната и скучна информация. Това е така нареченият „ефект на ластика”.

Кой е пазачът на паметта и как да го надхитрим?
Мозъкът защитава и Ви пази от претоварване и именно затова той трие всички ненужни събития, истории и емоции от паметта Ви. И трябва да му благодарим, защото ако не го правеше, нямаше да можем да помним даже какво сме яли днес. Но понякога мозъкът не успява да Ви пребори. Когато постоянно си повтаряте една и съща информация, мозъкът осъзнава, че явно тази информация е достатъчно важна за вас и ще е най-добре да я запази. И така, ако наистина сте имали такива масови повторения, може след години да си спомните някакви неща, които са загубили това значение за вас в този момент, но преди са били важни за вас преди.

Възможно е да използвате информация, дори и да не осъзнавате, че я притежавате.
Ако предложим на човек с амнезия да запомни определен списък с думи, то след няколко минути той ще ги е забравил. Но ако подходим по по-различен начин – например ако го накараме да попълни празните места с тези думи от списъка, той без проблем ще го направи. И това ще се случи без да държи този списък пред себе си. Точно това искам да кажа – понякога несъзнателно запомняме неща, на които дори не сме обърнали нужното внимание. Доказано е, че голяма част от получената информация се обработва и възприема по време на сън.

Най-важното свойство на паметта е да свърза новия и стария опит.
Ако не успявахме да правим тези така необходими връзки, ние просто щяхме да повтаряме някакви думи, без да знаем какво точно означават и защо ги казваме. Когато общувате или гледате телевизия – вие възприемате цялата тази информация благодарение на предишния Ви опит. Виждате някой на улицата и веднага започвате да мислите, че Ви е познат отнякъде. Четете интересна книга и сравнявате съдбата на героинята с вашата. Затова – колкото повече знаете, толкова по-лесно Ви е да запомните нова информация.
Pixabay
И сега няколко прости съвета:

1) Ако трябва да запомните някаква сложна информация – помагайте си с рисунки
Това е съвет от хора, имащи феноменална памет. Тяхната тайна е, че те превръщат обикновената информация в изображения. Сложните схеми, които четете, или сложните подредби, които трябва да запомните – всичко това би било в пъти по-лесно, ако бъде изобразено върху лист хартия.

2) Можеш да си спомниш нещо само в тиха и спокойна атмосфера.
Всички шумове, дори и някои успокояващи звуци пречат на мозъка Ви да си спомни нужната информация. Но защo? Защото мозъкът не може да разбере кое е по-важно за вас – музиката/шумовете, или все пак опита да си спомните.

3) Можете да си спомните повече информация, ако преди това сте хапнали добре
По време на яденето паметта се подобрява. Е, има и теория, че при храненето тялото много работи, което забавя реакциите на мозъка. Но не можем да се съгласим с това. Тялото се нуждае от сила, за да успява да върши това, което ние желаем.

4) И малка порция стрес ще Ви дойде добре
Да, точно така. Много от Вас са ходили по различни изпити и често деня, преди изпита, успявате да научите повече, отколкото сте успели през изминалата седмица. Причината за това е, че по време на стрес Вие сте прекалено емоционални, а по-нагоре казахме, че мозъкът запомня именно тези моменти.

5) Ако цял живот се занимавате с умствен труд, то Вие ще може да предотвратите последващото влошаване на паметта
Това са го решили учените – най-ярък пример за това са възрастните преподаватели в университетите. Тяхната памет спокойно може да се мери с тази на младите студенти.

6) Пишете. Така ще запомните много по-лесно, дори и да не го осъзнавате
Според простата статистика – ако веднъж напишем нещо на лист, то ефектът на запомнянето ще е същият както при повтаряне 7 пъти на същата информация. Е, не знам кое ще е по-бързо, но знам кое ще е по-ефективното. А нали търсим именно ефекта?

7) Стресът и депресията могат да убият мозъка Ви
И затова бъдете спокойни и дишайте спокойно, защото всяко по-силно неприятно чувство може да Ви изиграе лоша шега. Тук говорим за силен стрес, а не за лека емоция, която бе спомената по-горе.
Pixabay
И никога не спирайте да тренирате мозъка си. Както се грижите за тялото си и спортувате, така действайте и с мозъка – четете, гледайте филми, опознавайте различни места и хора. Всичко това ще Ви донесе както положителна емоция, така и добро емоционално здраве!


0 коментара:

Публикуване на коментар